Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Pärnun vanhankaupungin peruskoulun suunnittelutyöt alkoivat

05.12.2014

Amhold Oy ja Pärnun vanhankaupungin peruskoulu tekivät 30.11.2009 sopimuksen suojelukohteena olevan koulurakennuksen kunnostamisesta. Amhold Oy toteuttaa koulurakennuksen arkkitehti-, rakenne-, LVIA-, sähkö- ja sisustussuunnittelun.
 

Pärnun vanhankaupungin pPeruskoulun historiallista rakennusta ryhdyttiin suunnittelemaan ja rakentamaan vuonna 1901. Rakennus valmistui vuonna 1902. Rakennussuunnitelman on tehnyt saksalainen arkkitehti August Reinberg, joka oli myös Riikan arkkitehtiyhteisön jäsen. Suunnittelu ja rakentaminen tapahtui samanaikaisesti. Suunnittelun aikana tehtiin useita suuria muutoksia. Rakennuksen korkean hinnan takia luovuttiin kalliista kivikatosta. Sen sijaan taloon rakennettiin Pärnulle tyypillinen lautakatto, joka maalattiin tavalla, jolla se näytti kauempana katsottuna kivikatolta. Asianmukaisella kunnossapidolla katto säilyi lähes puoli vuosisataa. Luokkahuoneet ja asunnot olivat höyry- ja puulämmitteiset.

Pärnun Vanhankaupungin Peruskoulun rakennuskompleksiin kuuluu myös Pühavaimu 19:ssa sijaitseva liikuntasali, joka on myös suojelukohde. Vanha liikuntasali Nikolai ja Lõuna kadun kulmassa tuhoutui tulipalossa vuonna 1906. Viidentenä päivänä onnettomuudesta maksettiin vakuutuskorvaukset. Muutama päivä myöhemmin päätettiin kaupunginhallituksen kokouksessa, että tilalle rakennetaan uusi liikuntasali vanhan ruutikellarin paikalle. Samalla oli tarkoitus ratkaista myös toinen kaupungille merkittävä ongelma - sijoittaa kaupunkiarkisto tilavampaan ja paloturvallisempaan tilaan. Uusi rakennus suunniteltiin rakennettavaksi kivestä vanhan ruutikellarin päälle, samalla muodostaen arkkitehtuurisen kokonaisuuden vuonna 1902 rakennetun koulun kanssa.

Kaupunginhallituksen kokouksessa 30. huhtikuuta esiteltiin tulevan rakennuksen kahdet erilaista piirustukset, joista valittiin kalliimpi ja mahtipontisempi. Suunnitelma, johon sisältyi myös vaatimus käyttää kaikista kalleimpia ja laadukkaampia materiaaleja, valmistui kaksi kuukautta myöhemmin. Rakentamiseen oli aikaa kaksi ja puoli kuukautta. Suunniteltuun aikatauluun tuli kuitenkin muutoksia, sillä vanhan ruutikellarin perusta oli huonossa kunnossa ja se vaati asiantuntijan apua. Koska 1900-luvun alku oli yleisen sähköistämisen aikaa, varustettiin myös uusi kuntosali sähköllä. Rakennus hyväksyttiin 7. lokakuuta 1907.

Pärnun vanhankaupungin peruskoulun suunnitteluprojekti valmistuu toukokuuhun 2010 mennessä.


Pärnun Vanhankaupungin Peruskoulun rakennus. Valmistumisvuosi 1902, arkkitehti A. Reinberg.