Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Alustame tööd Eesti Kirjandusmuuseumi rekonstrueerimisprojektiga

26.05.2014

AS Amhold alustas Tartus Vanemuise tänaval asuva Eesti Kirjandusmuuseumi rekonstrueerimisprojekti koostamisega.

Tartus Vanemuise tänaval asuv kinnistu asub endistel Tähtvere mõisa maadel, mis alates 1821. aastast kuulus Wulffide perekonnale. 1894. aastal arhitekt Reinhold Guleke ehitusplaanide alusel valminud elamu on oma aja Tartule tüüpiline linnapalee või aadlielamu, mille suhteliselt vaoshoitud ja veidi monotoonse renessanss- klassitsistlikes vormides fassaadiarhitektuuri taga peidab ennast 19. sajandi lõpu villaarhitektuuri hubane ja subliimne atmosfäär.

Hoone välisarhitektuur on hilisemate ümberehituste tõttu nii mõndagi oma esialgsest terviklikkusest kaotanud. Tegelikult on enam-vähem algupärasel kujul säilinud vaid hoone tänavafassaad, sedagi ilma kunagise paraadliku peasissepääsu ja portikuseta. Hoone hoovikülg kaotas palju veranda ja seejärel trepikoja lammutamisega ning viimane juurdeehitus muutis ta hoovi poolt praktiliselt vaadeldamatuks, mõjutades ka hoovipoolseid valgustingimusi.

Hoone peamisteks väärtusteks on hästi säilinud algupärane ruumistruktuur ning 1. korruse esindusruumide puutumatuna säilinud algupärased interjöörid, mida Eesti oludes võib pidada unikaalseks.

Praeguse Tartu Kirjandusmuuseumi krundil paikneb 2 hoonet ning tuletõrje veehoidla. Peahoone suletud netopind on 5958,1 m2, mis rekonstrueeritakse umbes 260m2 ulatuses. Teostame nii tugevvoolu, nõrkvoolu, automaatika, ventilatsiooni ja kütteprojektid kui ka vee ja kanalisatsiooniprojektid. Samuti koostame muinsuskaitselised eritingimused projekteerimis-uurimistöödeks ning teostame ajaloolised, insener-tehnilised ja keskkonnauuringud ning energiaefektiivsuse simulatsiooni.

Teine hoone on vana filmihoidla, mis lammutatakse. Juurde ehitatakse üks täiesti uus neljakorruseline arhiivihoone netopinnaga 2880 m2, kus teostame lisaks eelpool loetletule ka arhitektuurse ja konstruktiivse osa. Uues hoones hakkavad paiknema desinfektsiooniruum, külmkamber, restaureerimistöökoda, materjalilaod, kopeerimiskeskus ja IT-ruumid.

Samuti on AS-i Amhold lahendada täies mahus Kirjandusmuuseumi haljastuse ja liikluskorralduse projektid.

Projekteerimistööde lõppemise tähtajaks on praeguste prognooside kohaselt jaanuar 2011.


Kasutatud materjale Krista Aru Tartu Postimehes ilmunud artiklist (TPM 26.11.1997).
 

Eesti Kirjandusmuuseumi hoone Tartus Vanemuise tänaval

Foto: Internet