Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Väike-Õismäe Gümnaasiumi sarikapidu

03.05.2014

Kolmapäeval, 28. aprillil toimus pidulik sarikapärja tseremoonia Tallinna Väike-Õismäe Gümnaasiumi hoone (netopind 7780m2) ja rajatiste täieliku rekonstrueerimise ehitusel.

Sarikapidu on Eesti rahva traditsioonide kohaselt üritus, mil töömehed kinnitavad otsmise sarika otsa tamme- või kuusepärja. See on märgiks, et ehitus on jõudnud lõppfaasi, mis vajab tähistamist ja oma tehtud töö üle rahulolu, uhkuse ja oskuste tunnetamist. Pärja sarikaotsale ilmumisel peab peremees pärja ise alla tooma ning töölistele sarikaliiku ja tänupeo tegema. On ju hoone täiskõrguse saavutamisest näha ka kavandatava hoone tegelik suurus ning unistuste realiseerunud nägemus.

Pärga ei tohi enne alla võtta, kui liigud on tehtud. Vanasti oli häbiasi, kui pärg liiga kaua sarikatel seisis – siis oli tervele külale näha, kuidas peremees ei täinud töömehi tänada ja kokkulepitud töörahale täiendavalt väikest peokulu kanda. Juhul kui peremees (tellija) töömehi tänama ei tulnud panid töömehed vahest ka sarikaotsa vana luua, et terve küla teaks, milline ihnuskoi peremees on. Pole teada, kust komme on alguse saanud, kuid see on laialdaselt levinud nii Euroopas kui ka näiteks Venemaal. Küllap taotleb sarikapidu ehitusele tugevust, majale õnne ja on omamoodi tänu- ja tähelepanuavaldus ehitusmeestele.

AS Amhold teostas Väike-Õismäe Gümnaasiumi insener-tehnilised ja keskkonnaalased uurimistööd, arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktsioonide, kütte-ventilatsiooni, vesivarustuse, kanalisatsiooni, tugev- ja nõrkvoolusüsteemide ning teiste insener-tehniliste süsteemide ehitusprojekti osad. Samuti teostas AS Amhold hoone energiakasutuse optimeerimise, CO2 emissiooni minimeerimise ja akustikalahendused. Kool saab endale täieliku rekonstrueerimise tulemusena uue ja avarama võimla ning hoonet laiendatakse ka maa-aluse korruse võrra, kus hakkavad paiknema kaasaegsele koolile vajalikud erineva otstarbega lisaruumid.

Maja valmib uue kooliaasta alguseks septembris 2010.