Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Valmis Piusa Piirivalvekordon

07.06.2016

03. juuni 2016. a. toimus Kagu-Eestis, Võmmorski külas pidulik Piusa piirivalvekordoni avamine. Piusa piirivalvekordoni sai endale uue kaasaegse kordonihoone, mis kuulub Eesti maismaapiiri valve tähtsaimate tugipunktide hulka.

Ehitustööde käigus lammutati olemasolev amortiseerunud kordonihoone ning selle asemele ehitati uus hoonekompleksPiusa piirivalvekordon oli seni viimane amortiseerunud ja vananenud kordonihoone riigi ja Euroopa Liidu idapiiril. Uue hoone valmimisega on nüüdsest kõigil idapiiri valvajatel kaasaegsed olme- ja töötingimused. Piusa kordon saab muuhulgas olema üheks tugibaasiks ka piirivalve kiirreageerimise üksusele

Lisaks piirivalvurite tööruumidele on uues kordonihoones söökla, kaasaegsed eluruumid, kööginurk, arestikambrid kinnipeetutele, saun ja jõusaalEraldi hoone on ehitatud piirivalvekoerte jaoks. Selles asub koerte jaoks kümmekond kambrit, millest iga juures on ka õues ka väike jalutushoov.

Amhold teostas hoonekompleksi projekteerimistööde peatöövõtjana arhitektuurse, konstruktiivse ja sisekujunduse osad ning kütte-, ventilatsiooni-, jahutuse-, vee- ja kanalisatsioonisüsteemide ja elektri-ja nõrkvoolusüsteemide lahendused. Samuti teostasime insenertehnilised ja keskkonnaalased uurimustööd, teede, parklate ja territooriumi haljastuse lahendused ning hoone automaatika-, turva-ja valgesüsteemide lahendused. Ühtlasi koostasime ehitustööde maksumuse kalkulatsioonid ning teostasime hoone ehitustööde ajal autorijärelevalvet.

Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus on kokku enam kui 2500 ruutmeetrit. Uue kordoni vastutav arhitekt on Magnar Meinart (arhitektuuribüroo Privaatarhitektuur OÜ). Arhitektuurne osa valmis koostöös AS Amhold arhitekti Kristiina Way-ga. Projekteerimistöid juhtis projektijuht Jaan Aru, ehituskonstruktiivse osa projekteerisid insenerid Katrin Viirlik ja Rait Põllumees, vee- ja kanalisatsioonisüsteemide osa insener Igor Ipolitov, kütte-, ventilatsiooni-ja jahutussüsteemide osa insenerid Natalja Novgorodskaja ja Helin Aus, sisearhitektuurse osa Kaidi Org ning ehitusprojekti BIM-koordinaator oli Katrin Nele Mäger.

Uue piirivalvekordoni rajamine läks kokku maksma 4,6 miljonit eurot. Hoone ehitustööd teostas AS Nordecon.