Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Valmis Tartu avavangla uus hoone

14.04.2015

13.04.2015. a. avati pidulikult Tartu uus avavangla hoone.

Sümboolse lindilõikamise asemel ühendati hoone avamistseremoonial kaks prisket rauast ketti tabalukuga ning kuulutati avavangla avatuks. Maja õnnistasid sisse nii luteri kui ka õigeusu kiriku esindajad.

Uues avavanglas on kohti 60-le eelkõige Jõgeva, Tartu, Põlva, Võru, Viljandi ja Valga maakonnast pärit kinnipeetavale. Sinna saavad koha üksnes need, kel on kindel töökoht mõne vangla lepingupartneri juures, või kes õpivad. Samuti on oluline, et karistuse kandmine on jõudnud järku, mil tuleb hakata mõtlema ühiskonda naasmise peale.

Kolmekorruselise hoone esimesel korrusel paiknevad ametnike tööruumid ja üleviimiskamber ning kinnipeetavate eluruumid. Teine korrus kuulub tervenisti vangidele. Meeste poolel on tubades kolm voodikohta. Koridoris asub aga suurem köök neile, kes soovivad ise süüa teha. Teises tiivas on kuus kohta ka naistele, sh. on üks ema ja lapse tuba, kus on eraldi ka beebivoodi.

Läbi kahe korruse on ehitatud valvurite ruum, et vajaduse korral kiiresti reageerida. Hoonet valvavad arvukad kaamerad ja turvasüsteemid.

Kolmandal korrusel asub jõusaal, kus saab treenima hakata üksnes vangla personal. Kolmandale korrusel mahub ka 25 meetri pikkune lasketiir. Seegi on mõeldud valvuritele, kes varem käisid laskmist harjutamas politseinike, kaitseliitlaste või kõrgema sõjakooli lasketiirudes.

Amhold teostas projekteerimistööde peatöövõtjana hoonekompleksi arhitektuurse, konstruktiivse ja sisekujunduse osad ning kütte-, jahutuse-, ventilatsiooni-, vee- ja kanalisatsiooni-, elektri- ja nõrkvoolulahendused. Samuti teostasime insenertehnilised ja keskkonnaalased uurimustööd, teede, parklate ja territooriumi haljastuse lahendused ning hoone automaatika-, turva- ja valvesüsteemide lahendused. Ühtlasi koostasime ehitustööde maksumuse kalkulatsioonid ning teostame hoone ehitustööde autorijärelevalvet ja nõustame tellijat ehitustööde ajal.

Projekteerimistööde projektijuht oli Jaan Aru, hoone eskiislahenduse autor Arhitektrum arhitektid, arhitektuurse tööprojekti ning sisekujundusprojekti koostas arhitekt Jane Teresk ning konstruktiivse osa projekteeris insener Andrei Uibukant. Ülejäänud projektiosad koostasid Amhold AS-i head koostööpartnerid.

Hoone ehitustööd teostas YIT Ehitus AS. Kokku kujunes avavangla maksumuseks umbes 2,6 miljonit eurot.