Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Tartu avavangla sai nurgakivi

17.06.2014

13. juunil 2014. a. asetati pidulikult nurgakivi Tartu vangla territooriumile ehitatavale uuele avavangla hoonekompleksile.

Riigi Kinnisvara AS-i tellimusel ehitatav uus kolmekorruseline vanglahoone rajatakse Tartu linna kaguosas asuva Tartu vangla territooriumile. Kerkiva hoone suuruseks on kavandatud  1442 ruutmeetrit ja see on mõeldud kuni 60 kinnipeetavale.

Avavangla on kaasaegne vangistuse vorm, mille eesmärk on aidata kinnipeetaval paremini ühiskonda sulanduda. Avavangla osakonda paigutatakse kaht tüüpi kinnipeetavaid: neid, kelle karistusaeg hakkab lõppema ning kes on end vanglas korralikumalt üleval pidanud ja näidanud, et nad on valmis sammhaaval ühiskonda naasma ning kergemate kuritegude eest süüdi mõistetud kinnipeetavad.

Riigi Kinnisvara ASi eesmärgiks on tähtaegselt ja optimaalsete kuludega ehitada hoone, mis oleks Tartu Vangla funktsioonidest tulenevaks tööks igati sobiv, vastaks kehtestatud ning vanglaspetsiifilistele nõuetele, oleks ülalpidamises võimalikult vastupidav ja kauakestev ning mille ülalpidamiskulud oleksid võimalikult madalad. Hoone peab olema funktsionaalne, nõuetele vastav, energiasäästlik ja vastupidav.

Amhold teostas projekteerimistööde peatöövõtjana hoonekompleksi arhitektuurse, konstruktiivse ja sisekujunduse osad ning kütte-, jahutuse-, ventilatsiooni-, vee- ja kanalisatsiooni-, elektri- ja nõrkvoolulahendused. Samuti teostasime insenertehnilised ja keskkonnaalased uurimustööd, teede, parklate (212 parkimiskohta) ja territooriumi haljastuse lahendused ning hoone automaatika-, turva- ja valvesüsteemide lahendused. Ühtlasi koostasime ehitustööde maksumuse kalkulatsioonid ning teostame hoone ehitustööde autorijärelevalvet ja nõustame tellijat ehitustööde ajal.

Projekteerimistööde projektijuht oli Jaan Aru, hoone eskiislahenduse autor Arhitektrum OÜ arhitektid, arhitektuurse tööprojekti ning sisekujundusprojekti koostas arhitekt Jane Teresk ning konstruktiivse osa projekteeris insener Andrei Uibukant.

Ehitustööd teostab YIT Ehitus AS. Ehitustööde maksumus on ligi 2,2 miljonit eurot ning uus hoone valmib 2015. aasta märtsi kuuks.