Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Avati Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa Kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskuse uus hoone

29.01.2014

24. jaanuaril 2014. a. avati Ida-Virumaal, Kohtla-Järvel pidulikult TTÜ Virumaa Kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskuse uus hoone, mis on osa Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa Kolledži campusest.

Põlevkivi Kompetentsikeskus on 2011. aastal asutatud TTÜ Virumaa Kolledži struktuuriüksus, mis koondab endas Eesti põlevkivi kaevandamise, töötlemise, energeetika ja keskkonnakaitse alase valdkondliku oskusteabe ning selle arendamisvõimekuse.

Keskuse uus kahekorruseline hoone on rajatud kolledži vana laborikorpuse asemele. Uude hoonesse kolib kütuste tehnoloogia teadus- ja katselaboratoorium, lisaks on sisustatud administratiivruumid ning arendus- ja katselaborid tulevastele inkubantidele.

Uues korpuses asuvad erinevad katselaborid (õlide ja vedelkütuste labor, mootorikatsete labor, põlevkivi uurimise labor, keskkonna-ja kütuste analüüsi labor, elementanalüüsi labor, orgaanilise sünteesi labor, kromatograafia, orgaanika ja anorgaanika laborid ning muud katse-ja arenduslaborid), arbitraaži ja klaasi ladu, töökoda ja stendikatsete ruum ning administratiiv-ja tehnilised ruumid.

Amhold teostas projekteerimistööde peatöövõtjana uue põlevkivi kompetentsikeskuse hoone arhitektuurse-, konstruktiivse-, sisekujunduse-, elektri- ja nõrkvoolulahendused. Samuti teostasime insenertehnilised ja keskkonnaalased uurimustööd, teede ja parklate lahendused, kütte-, ventilatsiooni-, veevarustuse- ja kanalisatsiooniprojektid, ehitustööde maksumuse kalkulatsioonid ja kasutuskulude optimeerimise lahendused ning teostasime autorijärelevalvet ehitustööde perioodil.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toetas keskust 3 miljoni euroga, mis lisaks hoone ehitusele võimaldab keskusel algatada väikeettevõtlust põlevkivi valdkonnas, hankida kaasaegseid seadmeid uute teenuste välja töötamiseks, luua võimalused põlevkivide andmebaaside loomiseks, spetsiifilise patendi- ja õigusloome seireks, valdkondlike koolitus- ja koostööürituste korraldamiseks, katse- ja arenduslaborite ning valdkondliku võrgustiku väljaarendamiseks alustavatele ettevõtetele ning erinevate põlevkivialaste ühisprojektide algatamiseks ja teostamiseks.