Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Heimtali mõisa seinast leiti sajandivanune kiri

15.02.2014

Heimtali mõisa renoveerimise käigus leitud kiri pärineb aastast 1904. Kirjas räägitakse mõisa remondist, mida pererahvas tegi Preisimaal sõjaväeteenistuses viibiva Hermann von Sieversi naasemise puhul.

Hermann von Sievers sündis 12. veebruaril 1879. aastal ja kirjast võib teada saada, et kuna von Sieversist saab Heimtali mõisa omanik, ehitatakse talle mõisatorni tuba.

Kirjale on alla kirjutanud Heinrich Voldemar von Sievers ning Minni von Sievers. Ühtlasi on sinna märgitud, et "meiega koos on sellele alla kirjutanud meie armas vana ema."

Kiri pitseeriti ja peideti tulevaste põlvede jaoks seinapaneeli vahele. Ajaloolase Tiiu Oja sõnul seisneb kirja väärtus selles, et pererahvas kirjeldab üksikasjalikult hoone remonti, millega parandati hoone ehitusel tehtud vigu.

Heimtali mõis paikneb Raudna ürgoru kaldal Viljandist 10 km kaugusel Pärnu suunal. Alates 1932. aastast asub mõisahoones Raudna Põhikool. Mõis oli Sieversite suguvõsa käes 1789. aastast kuni maareformini.

AS Amhold teostab Heimtali mõisa peahoone uurimis-, projekteerimis- ja restaureerimistööde ehituslikku ja muinsuskaitselist järelevalvet.

Restaureerimistööde valmimine on kavandatud 2010.aasta suveks.
 

Heimtali mõisa peahoone. Fotod: Internet