Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Rakvere Ametikooli ligi 100 aastase ajalooga peahoone on avatud

07.09.2014

6.  septembril 2012. a. avati pidulikult Rakvere Ametikooli vastrestaureeritud ajalooline õppehoone Rakveres, Piiri tn 8. Sellega jõudis lõpule mitu aastat kestnud ja 10 miljonit eurot maksma läinud kooli uuendamine.

Rakvere Ametikool (algne Õpetajate Seminari hoone) on üks tähelepanuväärsemaid ehitisi Rakvere linnas, seda nii arhitektuuri, kui ka mahu poolest. Projekti algseks autoriks oli Riia õpperingkonna arhitekt A. Gieselbasch ning 1915. aastal valminud koolimaja peahoonet loeti sellel ajal üheks täiuslikumaks koolimajaks Tsaari – Venemaal, kuna see oli nii arhitektuurselt kui ka kasutustingimustelt väga läbimõeldult lahendatud.

Kuna tegemist on ehitismälestisega, taastati projektiga hoone algne ilu, suursugusus ning hoone originaalvälimus. Restaureerimistööde juures õnnestus kasutada ka Peterburi arhiivides säilinud dokumente. Samuti leiti võimalusi säilitada ja eksponeerida osa hoone ajaloolisi detaile.

Amhold teostas peaprojekteerijana hoone restaureerimis-rekonstrueerimisprojekti ning kõik kaasnevad uurimistööd. Projekteerimis-uurimistööde koosseisus teostasime eelnevalt arhitektuuri-ajaloolised, insenertehnilised ja keskkonnaalased uuringud ning koostasime projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivse ning kõigi inseneriosade (küte, ventilatsioon, jahutus, veevarustus ja kanalisatsioon, drenaaž, elektrisüsteemide tugev- ja nõrkvoolu osa, turva ja valvesüsteemid, automaatika) ehitusprojektid. Samuti koostasime välisvõrkude ja haljastusprojekti, krundi teede ja platside projekti ning teostasime hoone ehitusperioodil autorijärelevalvet.

Rakvere Ametikool on suurim kutseõppeasutus Lääne-Virumaal, kus õpib ca 800 õpilast, lisaks saab veel täiendkoolitust ja ümberõpet tuhatkond täiskasvanut aastas.