Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Amholdi unikaalne samm Eesti ärikinnisvaras

30.05.2014

Ameerikanurga äri- ja logistikaparki rajatavad Outlet Factory ja Hüpermarketi hoone projektid on koostatud vastavalt BREEAM rahvusvahelistele säästva keskkonnasõbraliku  kinnisvaraarenduse  ja ehituskvaliteedi standarditele.

Ameerikanurga äri- ja logistikapargi projektiga viiakse Eesti ärikinnisvara uuele tasemele. Projekteerimisel järgitakse säästva- ja keskkonnasõbralikku BREEAM standardit, mille tulemusena on võimalik tagada parim võimalik keskkond töötajatele, külastajatele ning ümbruskonnale ja olles seejuures madala kasutamismaksumusega.

Kui seni hinnatakse valdavalt ehitise kvaliteeti kehtestatud miinimumnõuetele vastavusega, siis Suurbritannias välja töötatud BREEAM ehk BRE Environmental Assessment Method on kõikehõlmav, täpsem ja rangem keskkonna hindamise meetod. BREEAM hindab hooneid seitsme kriteeriumi alusel ja annab üldhinnangu: kõlblik, hea, väga hea, eeskujulik või suurepärane.

Kriteeriumiteks on kogu kasutusenergia ja süsihappegaasi (CO2) emissiooni minimiseerimine, töötajate tervis ja heaolu seoses müra, valguse ning õhukvaliteediga, loodushoidlik ehitustööde läbiviimine, innovaatilised lahendused, ehitusmaterjalide ja –toodete keskkonnasõbralikkus, jäätmete taaskasutus ning õhu- ja veesaaste vältimine, krundi ja ümbritseva ala haljastuse ning infrasüsteemide lahenduste otstarbekus.

Ameerikanurga ehitised projekteerisime kriteeriumi järgi „väga hea“, kuna tellija soov oli saada ärihooned, mis oleksid energiat kokkuhoidvad, väikseima kasutusmaksumusega, samas aga funktsionaalsed, huvitava disaini, kasutaja- ja keskkonnasõbralikud, valgusküllased, rohke elustaimestiku ning intelligentsete tehnosüsteemidega. Vaatamata algsele kartusele kõrgetest kriteeriumitest tingitud mõjust ehitusmaksumusele selgus, et tegelikkuses ei mõjutanud uudsete lahenduste valik ja ideaalse keskkonna loomine siiski ehitusmaksumust kardinaalselt.