Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna restaureeritud õppe-ja teadushoone on avatud

13.02.2014

8. veebruaril 2012. a. avati pidulikult Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna vastrestaureeritud õppe-ja teadushoone aadressil Lossi 36. Maja on ümber ehitatud endisest Tartu Ülikooli naistekliinikust.

Õppehoone pidulikul avamistseremoonial osalesid teiste hulgas ka Tartu Ülikooli rektor Alar Karis, Tartu linnapea Urmas Kruuse, naistekliiniku juhataja Helle Karro, sotsiaal- ja haridusteaduskonna emeriitprofessor Marju Lauristin ning Nordecon AS juhatuse liige Marko Raudsik.

Lossi 36 teadus- ja õppehoone netopinnaks on 4782 m2 ning hoone paikneb Tartu vanalinna ajaloolises linnatuumikus, Toomemäel. Hoonesse kolis osa sotsiaal- ja haridusteaduskonnast: dekanaat ja kolm instituuti viiest (ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut; riigiteaduste instituut; sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut) ning ka Euroopa kolledž.

Hoone restaureerimisel õnnestus osaliselt esile tuua algupäraseid põrandaid ja muid ajaloolisi fragmente, mida oli võimalik taastada. Samuti on hoone sisustamisel nutikalt kombineeritud ajalooline ning uus moderne mööbel. Sotsiaal- ja haridusteaduskonna tehniline süda on tipptasemel tehnoloogiaga varustatud raadio- ja telestuudio, kus tulevased ajakirjanikud saavad hakata praktiseerima saadete tegemist ning uudislugude monteerimist. Lisaks stuudiokompleksile on Lossi tänava õppehoones 12 auditooriumi, 5 seminariruumi, tudengituba ning raamatukogu.

Amhold teostas peaprojekteerijana hoone restaureerimis-rekonstrueerimisprojekti ning kõik kaasnevad uurimistööd. Projekteerimis-uurimistööde koosseisus teostasime eelnevalt arhitektuuri-ajaloolised, insenertehnilised ja keskkonnaalased uuringud ning koostasime projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivse ning kõigi inseneriosade (küte, ventilatsioon, jahutus, veevarustus ja kanalisatsioon, drenaaž, elektrisüsteemide tugev- ja nõrkvoolu osa, turva ja valvesüsteemid, automaatika) ehitusprojektid. Samuti koostasime ehitusmaksumuse arvutused, välisvõrkude ja haljastusprojekti, krundi teede ja platside projekti ning teostasime hoone ehitusperioodil autorijärelevalvet.

Projekteerimistöid juhtis AS Amhold projektijuht Jaan Aru, arhitektuurse ja sisekujunduse osa projekti koostas arhitekt Jane Pärnamaa ning KVVK süsteemide projekteerimise eest vastutasid insenerid Jelena Räpp ja Märt Falk.

Hoone renoveerimine läks maksma ca 4,7 miljonit eurot. Hoone projekti ja ehitustööde tellija oli Tartu Ülikool ning ehitustööde peatöövõtja Nordecon AS.