Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Algasid Tallinna K. Pätsi nimelise Vabaõhukooli projekteerimistööd

01.12.2014

9. oktoobril sõlmisid AS Amhold ja Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukool lepingu kooli rekonstrueerimisprojekti teostamiseks. Projekti koosseisus teostame  nii projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivne, veevarustuse ja kanalisatsiooni ning ventilatsiooni ja kütte kui ka elektri-ja nõrkvoolu osa. Samuti hoone automaatika, turva ja valvesüsteemid, välisvõrgud, haljastusprojekti, krundi teede ja platside projekti ning ehitusperioodil ka autorijärelvalve.

Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukooli asutas riigivanema Konstantin Pätsi initsiatiivil 1938. aastal Eesti Punase Risti Peavalitsus. Pätsi koolil on välja kujunenud pikaajalised traditsioonid, kuidas kindla, tervist säästva ja tugevdava päevakava kaudu õpetada raskete somaatiliste haigustega lapsi terveks saama ja terve olema.


Pätsi Vabaõhukooli hoonetekompleks on muinsuskaitse all olev objekt, mille ehitustöödega alustati 10.sept. 1935.a. Ehitamiseks kuulutati välja ehitusprojekti ideekavandite võistlus, kus
sai esikoha Pariisis elutseva Eesti naisarhitekti pr. Paula Delachier-Ilvese projekt. Selle projekti järgi valmisid ehitusjoonised arhitekt Konstantin Bölault. Ehitustööd lõpetati 1936. aasta jaanuariks.


Kooli ehituskompleks koosnes suurest kahekordsest tiibehitustega peahoonest, kolmest eraldi
ehitatud klassihoonest ja majandushoonest. Peahoone kõrvale jäi veel eraldushoone, kus asusid ruumid haigestunud lastele, arstikabinet, korterid õele ja koolijuhatajale. Kooli ümbrusse oli rajatud park teede, mitmesuguste mängu- ja spordiplatside, kiikede, liumägede ja muude võimlemisvahenditega, et lapsed saaksid vabal ajal ennast füüsiliselt arendada. Suvevaheajal töötas koolis laste suvekodu, kus lapsed said tervist kosutada.


Kooli tegevus katkes seoses sõja algusega 1941. aastal, mil hooned kohandati ümber Saksa sõjaväehaiglaks. Hiljem, 1944. aasta lõpul, nõukogude mereväelaste hospidaliks, mis tegutses
kuni 1948. aastani. 1994. aastal, peale Eesti taasiseseisvumist taastati kooli endine nimi. Kool
nimetati ümber Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukooliks.


Esialgsete plaanide kohaselt peaks Pätsi Vabaõhukooli rekonstrueerimisprojekt valmima 2010. aasta märtsikuus.