Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Algasid Pärnu Vanalinna Põhikooli projekteerimistööd

05.12.2014

30. novembril 2009 sõlmisid AS Amhold ja Pärnu Vanalinna Põhikool lepingu muinsuskaitse all oleva koolihoone rekonstrueerimisprojekti teostamiseks. Teostame projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivse, veevarustuse ja kanalisatsiooni osa, samuti ventilatsiooni ja kütte, elektri-ja nõrkvoolu osad ning hoone automaatika.
 

Pärnu Vanalinna Põhikooli ajaloolist hoonet hakati projekteerima ja ehitama 1901. aastal ning hoone valmis 1902. aastal. Projekti autoriks oli baltisaksa päritolu August Reinberg, kes kuulus Riia Arhitektide Ühendusse. Projekteerimine ja ehitamine käis üheaegselt ning projekteerimise
käigus tehti mitmeid muudatusi, näiteks kaunistati hoone algse ühe ehisviilu asemel viie ehisviiluga. Hoone kallinemine ei lubanud kallist kivikatust ehitada ja ehitati Pärnule iseloomulik laudkatus, mis maaliti nii, et eemalt vaadatuna paistis see kivikatusena. Korraliku hoolduse korral pidas ka laudkatus vastu ligi poolsada aastat. Ülejäänud hoone ehitati kivist ning seda köeti auru (klassiruumid) - ja puuküttega (eluruumid).

Pärnu Vanalinna Põhikooli juurde kuulub ka Pühavaimu 19 asuv võimla, mis paikneb Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitse alal ja on samuti arvel arhitektuurimälestisena. 1906.
aastal põles maha puust võimlahoone Nikolai ja Lõuna tänava nurgal. Viiendal päeval pärast õnnetust maksis kindlustus välja kindlustusraha ning kaks päeva hiljem toimunud linnavalitsuse istungil otsustati rajada uus võimla oma algse otstarbe minetanud püssirohukeldri kohale. Samas taheti lahendada ka teine linnale oluline probleem- paigutada linnaarhiiv avaramasse ja tulekindlamasse ruumi. Uus hoidla pidi tulema kivihoone, mis ehitatud püssirohukeldri peale ja moodustama arhitektuurse terviku 1902. aastal valminud koolihoonega.

30. aprillil toimunud linnavalitsuse istungil tutvustati ühishoone rajamiseks kahte eskiisprojekti, millest valiti välja kallim ja suurejoonelisem. Kaks kuud hiljem valmis täielik projekt, mis sisaldas ühtlasi ka nõuet kasutada kõige kallimaid ja kvaliteetsemaid materjale. Hoone ülesehitamiseks oli aega kaks ja pool kuud. Kuna aga püssirohukeldri puitparvedel seisnud vundament oli pehkinud, süvendati vundamenti ja kindlustati parved Riiast kohale kutsutud eksperdi arvamuse järgi ning seetõttu venis hoone ehitus plaanitust pikemaks. Kuna 1900ndate aastate algus oli üldine elektrifitseerimise aeg, sai uus võimla varustatud ka elektriga. Hoone võeti vastu ja kiideti heaks 7. oktoobril 1907. aastal neljaliikmelise komisjoni poolt.

Plaanide kohaselt peaks Pärnu kooli tööprojekt valmima 2010. aasta maikuus.


Pärnu Vanalinna Põhikooli hoone. Valmimise aasta 1902. Arhitekt A. Reinberg