Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Algasid arhitektuurimälestiste, endise suvemõisa „Liberty“ hoonete, arhitektuur-ajaloolised ja insener-tehnilised uurimistööd ning restaureerimisprojektide koostamine

11.04.2014

Amhold alustas arhitektuurimälestiste, endise suvemõisa „Liberty“ hoonete, Egbert´i, Egon´i ja Vana-Lyberty, arhitektuur-ajalooliste ja insener-tehniliste uurimistöödega ning restaureerimisprojektide koostamisega. Hooned jäävad Liberty linnamõisa alale ja selle rajamine jääb 18. sajandi lõppu. Enne seda on alal paiknenud kaks „Eisneme“ nimelist talu.

Esmajärjekorras teostatakse hoonete arhitektuur-ajaloolised (sh algsete värvikihtide määramise, mükoloogilised jt uuringud) ja insener-tehnilised uurimistööd ning misjärel algab komplektsete restaureerimisprojektide (sh arhitektuur, sisekujundus, ehituskonstruktsioonid, elektri tugev- ja nõrkvoolusüsteemid, ventilatsiooni, vesivarustuse, kanalisatsiooni, kütte, tuleohutuse jt projektiosad) koostamine.

Restaureeritavatesse hoonetesse on kavandatud paigutada Maa-arhitektuuri uurimise ja nõustamise keskus administratiiv- ja koolitusruumidega ning sinna juurde kuuluva külalistemajaga lektorite ja kutsutud spetsialistide majutuseks. Ruume hakkavad kasutama ka Eesti Vabaõhumuuseum, Eesti Mükoloogiauuringute Keskus, Säästva Renoveerimise Infokeskus, Muinsuskaitseamet ja Eesti Rahvuslik Folkloorinõukogu. Egberti villasse on kavandatud peamiselt bürooruumid, nõustamiskeskuse ekspositsioon ja raamatukogu ning ehitusmükoloogia laboratoorium: Egoni villasse kavandatakse maa-arhitektuuri uurimis- ja nõustamiskeskuse koolitus-konverentsikeskus ning koolitus- ja tööruumid Eesti Rahvuslikule Folkloorinõukogule ja Vana-Libertysse on planeeritud külalisspetsialistide toad.

Uurimis-projekteerimistööde valmimise tähtaeg on kavandatud jaanuari 2012. a.