Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Valmis Konstantin Pätsi Vabaõhukooli restaureerimisprojekt

06.06.2014

AS Amhold jõudis lõpule uurimis- ja projekteerimistöödega Konstantin Pätsi Vabaõhukooli koolihoone restaureerimiseks ja rekonstrueerimiseks ning prognooside kohaselt algavad ehitustööd kohe pärast ehitaja valiku hanget.

Projekteerimis- ja uurimistööde koosseisus teostasime eelnevalt arhitektuuri-ajaloolised , insenertehnilised ja keskkonna alased uurimistööd ning koostasime projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivne, veevarustuse ja kanalisatsiooni ning ventilatsiooni ja kütte kui ka elektri ja nõrkvoolu osa. Samuti teostab AS Amhold hoone automaatika, turva ja valvesüsteemid, välisvõrgud, haljastusprojekti, krundi teede ja parkimiskorralduse projekti ning ehitusperioodil ka autorijärelevalve.

Koolihoone on projekteeritud spetsiaalselt käitumishäiretega laste vajadusi silmas pidades. Kuna lapsed viibivad koolihoones ööpäevaringselt esmaspäevast reedeni, on esimesele ja teise korrusele kavandatud mugavad toad koos erivarustusega tualettide ja duširuumidega.

Et õpetada erivajadustega lastele elus iseseisvalt hakkama saamist, on uude koolihoonesse projekteeritud nii poiste kui tüdrukute töötoad (tööõpetusklassid, kudumisklass, savikoda jms). Laste vaimse tervise edendamiseks on rekonstrueerimisprojektis ette nähtud erinevad teraapiaruumid – muusikateraapia, liikumisteraapia, kunstiklass. Lisaks suusabaas ning bassein tervisespordi võimaluste avardamiseks.

Ajaloolise väärtusega hoone restaureerimisprojektis on arvestatud ka liikumispuudega inimestega – selleks on hoonesse ette nähtud lift, et puudega lapsed pääseksid liikuma kogu hoones. Samuti on liikumispuuetega lastele mõeldud basseinitehnika projekteerimisel.

Lõppkokkuvõttes on hoone ruumilahendust algsega võrreldes oluliselt muudetud, et käitumis- ja liikumishäiretega lastel oleks hoones kergem liikuda ja orienteeruda . Samas on arvestatud olemasoleva arhitektuurimälestise säilitamise ja renoveerimise vajadusega, restaureerides kogu algne hooneosa ning säilitades ja eksponeerides kõik algupärased ajalooliselt väärtuslikud detailid.

Et hoone ekspluatatsioonikulud oleksid tulevikus võimalikult madalad, on hoonesse projekteeritud kaasaja nõuetele vastav energiasäästlik kliimasüsteem. Energiakasutuse minimeerimiseks kasutasime terve hoone energiavajaduse modelleerimise ning kasutuskulude analüüsi saavutamaks ajaloolisele hoonele energiamärgise klassi C. Olulise osa energiasäästu saavutamisele andis kompleksne hooneautomaatika kasutamine uudse juhtimisprogrammiga BACnet ja KMX avatud protokollide baasil.

Pätsi Vabaõhukool asub Pirita jõe looduskaunis ürgoru vahetus läheduses. Hoonetekompleks on arhitektuurimälestis ja võetud muinsuskaitse alla. Kooli ehitustöödega alustati 10.sept. 1935.a. Ehitamiseks kuulutati välja ehitusprojekti ideekavandite võistlus, kus sai esikoha Pariisis elutseva Eesti naisarhitekti pr. Paula Delachier-Ilvese projekt. Selle projekti järgi valmisid ehitusjoonised arhitekt Konstantin Bölault. Ehitustööd lõpetati 1936. aasta jaanuariks.

Tallinna Konstantin Pätsi Vabaõhukooli asutas riigivanema Konstantin Pätsi initsiatiivil 1938. aastal Eesti Punase Risti Peavalitsus. Pätsi koolil on välja kujunenud pikaajalised traditsioonid, kuidas kindla, tervist säästva ja tugevdava päevakava kaudu õpetada raskete somaatiliste haigustega lapsi terveks saama ja terve olema.