Estonian English German Finnish Norwegian Swedish

 

Valmis Pärnu Vanalinna Põhikooli hoonete restaureerimisprojekt

07.06.2014

AS Amhold sai valmis Pärnu Vanalinna Põhikooli võimla ja koolihoone restaureerimise-rekonstrueerimise ehitusprojekti. Teostame projekti arhitektuurse, sisekujunduse, ehituskonstruktiivse, veevarustuse ja kanalisatsiooni osa, samuti ventilatsiooni ja kütte, elektri ja nõrkvoolu osad ning hoone automaatika. Samuti ka arhitektuuriajaloolised, insenertehnilised ja keskkonna-alased uurimustööd.
Pärnu Vanalinna Põhikooli ajaloolist hoonet hakati projekteerima ja ehitama 1901. aastal ning hoone valmis 1902. aastal. Projekti autoriks oli baltisaksa päritolu August Reinberg, kes kuulus Riia Arhitektide Ühendusse. Projekteerimine ja ehitamine käis üheaegselt ning projekteerimise käigus tehti mitmeid muudatusi, näiteks kaunistati hoone algse ühe ehisviilu asemel viie ehisviiluga. Hoone kallinemine ei lubanud kallist kivikatust ehitada ja ehitati Pärnule iseloomulik laudkatus, mis maaliti nii, et eemalt vaadatuna paistis see kivikatusena. Korraliku hoolduse korral pidas ka laudkatus vastu ligi poolsada aastat. Ülejäänud hoone ehitati kivist ning seda köeti auru (klassiruumid) - ja puuküttega (eluruumid).
Koolihoone on E-tähe kujulise plaanilahendusega. Hoonel on täismahus keldrikorrus, kus enamus kasutatavaid ruume paiknevad hoone põhja-ja lõunapoolses tiivas. Kuna tegemist on arhitektuurimälestisega, siis on püütud võimalikult palju säilitada algset ruumilahendust.

Olemasolevas keldris on mitmeid erineva suurusega, ka läbikäidavaid ruume. Uue lahendusega on ajaloolist üldlahendust säilitades avardatud ruumide kasutusvõimalusi eemaldades hiljem juurde ehitatud, keskkonda mittesobivad vaheseinad. Keldrikorruse enamik ruumidest on varustatud ka väiksemate akendega, mis tagavad osaliselt ka loomuliku valguse. Projekti kohaselt on keldrisse kavandatud uue planeeringu ja tehnoloogiaga köögiplokk koos vajalike abiruumidega.

Projekti eesmärgiks on eelkõige funktsionaalsed, hea sisekliima, akustika ja läbimõeldud sisekujundusega ruumid. Sisekujunduse lahendusega on püütud edasi anda hoone algse värvilahenduse üldkontseptsiooni, kus aluseks on võetud siseviimistluse värviuuringud ja muinsuskaitse eritingimused.

Materjalide valikul on arvestatud nende esteetilise välimuse, sellele ajastule omaste materjalide ning samuti kulumis- ja määrdumiskindlusega.

Kooli hoovile on kavandatud vaba-aja ürituse ala, kuhu saab paigaldada teisaldatava lava, pingid pealtvaatajatele ning kavandatud on ka kohvikute ala koos kõigi vajaminevate kommunikatsioonidega.
Lisaks on hoovil haljastatud õueõppe klass ja puhkeala, mille haljastuse valikul lähtuti seal asunud kunagisest köögiviljaaiast.

Pärnu Vanalinna Põhikooli juurde kuulub ka Pühavaimu 19 asuv võimla, mis paikneb Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitse alal ja on samuti arvel arhitektuurimälestisena. 1906. aastal põles maha puust võimlahoone Nikolai ja Lõuna tänava nurgal. Viiendal päeval pärast õnnetust maksis kindlustus välja kindlustusraha ning kaks päeva hiljem toimunud linnavalitsuse istungil otsustati rajada uus võimla oma algse otstarbe minetanud püssirohukeldri kohale. Samas taheti lahendada ka teine linnale oluline probleem- paigutada linnaarhiiv avaramasse ja tulekindlamasse ruumi. Uus hoidla pidi tulema kivihoone, mis ehitatud püssirohukeldri peale ja moodustama arhitektuurse terviku 1902. aastal valminud koolihoonega.
Võimla restaureerimisel ei muudeta arhitektuurimälestise ruumiplaneeringut vaid ajalooline hoone taastatakse selle algsel kujul. Täielikult uuendatakse kõik kommunikatsioonid ja tehno- ning kliimasüsteem.